Heyo werkgroep 📙
Elke vijf jaar worden jeugdwerkorganisaties uitgedaagd om hun plannen voor de komende vijf jaar uiteen te zetten in een beleidsnota. Ontmoet de Heyo collega's die graag in het proces duiken en betrokken zijn in dit project.
Heyo hijst de zeilen, en maakt zich klaar voor een nieuw avontuur. Welke avontuur, horen we jullie al vragen? Heyo vzw is een landelijk jeugdwerkorganisatie. Met andere woorden, Heyo is één van de organisaties die erkend wordt door het departement Jeugd voor de bijdrage aan de vrije tijd van kinderen en jongeren van 2.5 – 18 jaar.
Elke vijf jaar worden jeugdwerkorganisaties uitgedaagd om hun plannen voor de komende vijf jaar uiteen te zetten in een beleidsnota. Die beleidsnota vormt de rode draad in het reilen en zeilen van de hele organisatie. De beleidsnota zorgt ervoor dat de Heyo koers duidelijk is, en dat alle medewerkers weten waar Heyo voor staat en waar we naartoe willen. De beleidsnota is ook het instrument om onze grote Heyo dromen om te zetten naar plannen, die we stap voor stap gaan realiseren.
Om die rode draad te spinnen, duiken we in een proces. 1 jaar lang nemen we de tijd om van betrokkenheid en draagvlak geen holle begrippen maar kernwoorden te maken. We startten met het samenstellen van een straf Heyo team die dit traject samen vormgeeft:
- Charlotte, verantwoordelijk voor de communicatie
- Brent, verantwoordelijk voor de monitorenwerking in West-Vlaanderen
- Steffi, verantwoordelijk voor de kampwerking in Oost – Vlaanderen
- Naomi, verantwoordelijk voor de kampwerking in Vlaams-Brabant
- Lana, verantwoordelijk voor de monitorenvormingen
- Maaike, verantwoordelijk voor de vakantiekampen met overnachting
- Sofie, verantwoordelijk voor de vakantiekampen zonder overnachting
- Karolien, verantwoordelijk voor de inhoud van de vakantiekampen
- Janina, verantwoordelijk voor het inhoudelijk beleid
- Astrid, algemeen coördinator Heyo
We startten het proces met luisteren. Luisteren naar wat kinderen, ouders, monitoren, partners en medewerkers ons vertellen. Dat doen we sowieso, maar nu duiken we er extra in. Vervolgens zoomden we uit en verdiepten we ons een omgevingsanalyse: wat zijn demografische, politieke, ecologische, economische en technologische trends waar we als jeugdwerkorganisaties rekening mee dienen te houden. In een volgende stap bundelen we al deze informatie en benoemen we de sterktes & zwaktes van Heyo, dromen & resultaten en kansen & bedreigingen waar we beter rekening mee houden.
Benieuwd naar hoe we dit traject verder vormgeven? We houden je regelmatig op de hoogte van ons beleidsplanningsproces.